Magyar · Română · English

Főoldal / Tudományos élet /

11 éve

Megnyitó

Az európai jog aktuális kérdései c. konferencia megnyitója (elhangzott 2011. május 6-án).

Kedves Vendégeink!

Nagy örömmel köszöntöm Önöket ezen a szép tavaszi napon.

1950. május 9-én Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezéséről szóló javaslatát, amely a mai Európa Unió megszületésének indító lépése. Az Európa Nap az EU hivatalos jelképévé vált. Európa Nap környékén az intézményünk rendszeresen nemzetközi konferenciát kíván szervezni, amely az európai jog legaktuálisabb, vitatott, alakuló vagy átalakuló kérdéseit kívánja áttekinteni. Az európai jog mindennapjaink meghatározó részévé vált, muszáj foglalkoznunk vele, bármilyen jogterületen is dolgozunk gyakorló jogászként vagy egyetemi oktatóként.

A csatlakozási felkészülési folyamatban az európai jognak való megfelelés volt a kulcskérdés, ennek a jognak akár alap nélküli formaként törtenő átvétele. Most viszont legalább ennyire fontos az EU jog keletkezésének befolyásolása, álláspontunk érvényesítése, sajátos helyzetünk ismertetése. Mert az európai integració nem a tökéletes fele való megállíthatatlan haladás, hanem gazdasági kényszerhelyzetben, gazdasági érdekekek mentén végzett folyamatos kísérletezés. Az európai jog kritikus tanulmányozása tagadhatatlan fontosságú. Ma és holnap erre a téma nemzetközi szinten elismert szakemberei teremtenek lehetőséget.

Egyetemünk a kolozsvári jogaszképzés hagyományait felvállaló, modern, a romániai és európai oktatási térbe szervesen illeszkedő intézmény. A hagyományok tekintetében felkérem Önöket, hogy a szünetekben tekintsék meg a kolozsvári jogaszképzés történetéről szóló kiállításunkat. A modernség jegyében pedig kérem, hogy ennek a konferenciának a témaválasztását tekintsék referenciának.

A Sapientia Egyetem vezetőségének, a szervező Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszékek nevében még egyszer köszöntöm Önöket, és sikeres konferenciát kívánok.

Dr. Veress Emőd

tanszékvezető

Dr. Kapa Mátyás
Dr. Nagy Csongor István
Dr. Varga Attila
Dr. Varga Attila
Dr. Nótári Tamás
Dr. Nótári Tamás
Dr. Bodó Barna
Dr. Bodó Barna
Dr. Fábián Gyula
Dr. Fábián Gyula
Dr. Tóth Tihamér
Dr. Tóth Tihamér

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro