Magyar · Română · English

Főoldal / Tudományos élet /

3 éve

Könyvbemutató: Mi történt velünk? Erdély 1918-2018

Hol: Erdélyi Református Múzeum, Kolozsvár, Bocskai tér 14

Mikor: 2018. december 11, kedd, 16 óra

A kötetet bemutatja:

Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

Veress Emőd, egyetemi tanár, a kötet szerkesztője

Közreműködik:

Györgyjakab Enikő, színművész

"Szekfű Gyula fogalmazta meg: a kisebbségi kérdés emberek kérdése, nem a földé vagy területé. Emlékiratok, interjúk, naplók és egyéb dokumentumok százait olvastuk át, hogy ezt a kötetet összeállítsuk. A cél az volt, hogy az erdélyi magyarság szemszögéből Erdély utóbbi száz évének lehetőleg hiteles tablóját készítsük el. Az eredmény: emberi sorsok, szenvedések és örömök hihetetlen, barokk gazdagságú portréja. Nyilván, maguk a kiragadott szövegrészek, mikrotörténetek ("mozaik-darabkák") és a válogatás maga is erőteljesen szubjektív. Az összkép mégis nagyon erős, pontos és fókuszált: a sok szubjektív részlet óriási és végső soron objektív képpé áll össze. Amit fontos leszögezni: egyáltalán nem volt célunk valamiféle eposz vagy hőstörténet összeállítása. A kötet tévedéseink és gyengeségeink térképe is.

Ez a gyűjtemény nem pótolja a történeti munkák olvasását. Viszont árnyalja, kiegészíti azokat, megidézi a korabeli hangulatokat, érzéseket, Erdély elsüllyedt világait.

A jövőkép megrajzolása nem lehetséges a múlt ismerete nélkül. E kötet kísérlet az erdélyi magyar kollektív emlékezet egyik lehetséges (bővíthető és fejleszthető) rekonstrukciójára."

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro