Magyar · Română · English

Főoldal / Tudományos élet /

10 éve

Az új Polgári törvénykönyv jelentősége - előadás Aradon

Az új Polgári törvénykönyv jelentősége címmel Aradon tart előadást dr. Veress Emőd ügyvéd, egyetemi oktató, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetének igazgatója március 2-án, pénteken 18 órai kezdettel az RMDSZ aradi székházának nagytermében (Episcopiei utca, 32. szám).

Az új Polgári törvénykönyv 2011. októberi hatálybalépése akkora mértékű változást és átalakulást jelentett Románia jogrendszerére nézve, amelyhez csupán az 1991-es alkotmány elfogadása mérhető. Az új Polgári törvénykönyv a korábbi Kereskedelmi törvénykönyvet is felváltja, tartalmazza a gazdasági, üzleti életre vonatkozó alapvető szabályokat is, a szerződésekről szóló joganyagot.

Hatálybalépésével hosszú időszak kezdődik, amely megkeseríti a gyakorló jogászok életét: akár évtizedekig is párhuzamosan kell alkalmazni a régi és az új Polgári törvénykönyvet, és évtizedes bírósági gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy az új jogintézmények alkalmazásának irányai letisztázódjanak.

Miért volt szükség a reformra? Miben hoz újat a törvénykönyv? Milyen problémákat vet fel az alkalmazása? Milyen hatással lesz a mindennapjainkra? Ezekre a kérdésekre ad választ a Szabadelvű Kör vitaest-sorozatában megrendezésre kerülő előadás. Az előadást követő beszélgetés moderátora Bognár Zoltán, az RMDSZ Szabadelvű Körének elnöke.

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro