Magyar · Română · English

Főoldal / Tudományos élet /

5 éve

Auschwitz 70

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem több oktatója 2015. április 8-án Auschwitzba látogatott és tiszteletét tette az itt elhunytak, köztük a kolozsvári zsidók emléke előtt.

2015. január 27-én volt a 70. évfordulója annak, hogy felszabadult az auschwitzi haláltábor. Auschwitzban másfél millió ember vesztette életét. Kolozsvárról körülbelül 16.000 zsidó vallású személyt hurcoltak ide 1944 májusában és júniusában, a túlélők száma az elhurcoltaknak csak töredéke volt. Legtöbbjüket már az érkezésük után, így a munkára alkalmatlannak tartott időseket vagy gyereket, gázkamrákban végezték ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emléktábla az Auschwitz II - Birkenau haláltáborban elhunytak tiszteletére.

Ide futottak be a vonatok és itt történt meg a válogatás. Rudolf Höss tanúvallomása szerint: "A foglyok elmentek az egyik orvos előtt, aki - mialatt elmentek előtte - gyors döntéseket hozott. A munkaképeseket beküldték a táborba. A többieket azonnal a megsemmisítő telepre küldték."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Auschwitz II (Birkenau I) gázkamra és krematórium romjai. Több százezer ember meggyilkolásának eszköze és színhelye. 1943 márciusától 1944 novemberéig működött mint "halálgyár". 1944 novemberében szétszerelték és 1945. január 20-án az SS dinamittal felrobbantotta, hogy eltüntessék az elkövetett atrocitások nyomait. (Birkenauban négy gázkamra/krematórium működött).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A barakkok maradványai Auschwitz-Birkenau-ban.

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro