Magyar · Română · English

Főoldal / Tudományos élet /

4 éve

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2020 – Jövőformáló tudomány

2020. november 20-án kerül sor az Erdélyi Múzeum-Egyesület által szervezett Magyar Tudomány Napja Erdélyben című rendezvénysorozat plenáris ülésszakára, melyen Intézetünket felkért előadóként Dr. Kokoly Zsolt egyetemi adjunktus fogja képviselni.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület által szervezett Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat a Magyar Tudományos Akadémia tudomány ünnepi eseménysorozatához kapcsolódik. A Magyar Tudomány Ünnepe a tudományos gondolkodás, valamint az új kutatási eredmények megismertetésének legnagyobb és legrangosabb magyar nyelvű fóruma, amelyen a kutatói közösség képviselői előadásokon számolnak be eredményeikről és teszik érthetőbbé az átlagember számára a sokszor bonyolult összefüggéseket. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvény központi témáját tekintve kapcsolódik az MTA rendezvénysorozatához, ugyanakkor saját hagyománya, hogy a plenáris ülésszakra fiatal kutatókat kérnek fela legkülönbözőbb szakterületekről, így a résztvevők több kutatási területről ismerhetnek meg olyan eredményeket, amelyek híven tükrözik a fiatal tudósnemzedék által képviselt kutatási irányokat. Az online konferencia teljes leírása itt olvasható: https://eme.ro/web/mtne/emetudnap2020

Dr. Kokoly Zsolt előadásának címe: Személyiségvédelem és (új) technológiák – a képmáshoz való jog szabályozásának gyökereitől az információs társadalom kihívásáig. Az előadás fókuszában a személyiségi jogok állnak, melyek a személytől elválaszthatatlanok, és születésétől haláláig megilletik őt, gyakorlásukat azonban a mindenkori érvényes jogszabályok határozzák meg. A személyiségi jogok intézményein belül elsősorban a képmáshoz és hangfelvételhez való jog sajátosságait tanulmányozzuk: a képmás védelmét szolgáló polgári jog eszközeinek vizsgálata az egyik lehetőség (kiemelt figyelemmel a mesterséges intelligencián alapuló technológiák térnyerésére), a másik irány pedig az online közeg jogszabályi háttere.

Az előadóról és az előadásról bővebben itt lehet olvasni: https://www.eme.ro/web/mtne/mtne2020-kokoly-zsolt

 

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro