Magyar · Română · English

Főoldal / Konferenciák, rendezvények /

VII. Jog és irodalom szimpózium

Hol: Sapientia EMTE JTI, Kolozsvár, Tordai út 4

Mikor: 2019. május 31.

Konferenciafelhívás

2019-ben a Sapientia EMTE kolozsvári Jogtudományi Intézete és MTA TK JTI Interdiszciplináris jogi kutatások csoportja közösen szervezi meg a VII. Jog és irodalom szimpóziumot, melyre ezúton meghívunk minden érdeklődőt előadás tartására.

Két témában kifejezetten várjuk az előadók jelentkezését:

(i.) a 20. század nagy társadalmi, politikai és jogi átalakulásainak megjelenése a magyar és külföldi irodalomban, különös tekintettel arra, hogy az irodalom hogyan járulhat hozzá a jog e folyamatokban játszott szerepének megismeréséhez és megértéséhez; illetve

(ii.) a 2018-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Tamás - a magyar jog és irodalom mozgalom egyik alapítója és meghatározó személyisége - munkásságának megvitatása, értékelése.

A 2006 óta folyamatosan szervezett jog és irodalom szimpóziumok lehetőséget adnak a jogtudomány és az irodalomtudomány különféle kortárs kutatási irányainak összekapcsolására, e tudásterületek kölcsönhatásainak kiaknázására a jogi és irodalmi problémák megismerésében. Az első szimpóziumot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szervezték (2006), ezt követően a Debreceni Egyetem doktori iskolája (2008), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai bölcsészkara (2010), a Szegedi Tudományegyetem jogi kara (2012) és újra a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara (2014) adott otthont a rendezvénynek. 2016-ban, az előző kezdeményezésektől függetlenül, a Sapientia EMTE kolozsvári Jogtudományi Intézetében rendeztek kétnapos konferenciát jog és irodalom témában, különös tekintettel az erdélyi irodalom perspektíváira. 2017 őszén pedig az MTA TK Jogtudományi Intézetében tartották a legutóbbi rendezvényt.

A szimpóziumokon elhangzott előadások szerkesztett formában folyóirat-különszámként vagy önálló tanulmánykötetben megjelentek (Iustum Aequum Salutare, 2007/2; Iustitia kirándul, 2009; Iustitia modellt áll, 2011; Iustitia mesél, 2013; Iustitia körülnéz, 2017; Iustitia meghallgat, 2018).

Részvételre jelentkezni a tervezett előadás címe és egy maximum egyoldalas absztrakt megküldésével lehet e-mailben: fekete.balazs @ tk.mta.hu és fegyveresi @ kv.sapientia.ro.

A jelentkezés határideje: 2019. április 30.

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro