Magyar · Română · English

Főoldal / Konferenciák, rendezvények /

Online könyvbemutató: Erdélyi jogászok. Jogászportrék 1.

Mikor: 2020. november 19, 18.00 óra (romániai idő), 17.00 óra (magyarországi idő).

Helyszín: online.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben program keretében, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Sapientia EMTE JTI közös szervezésében online könyvbemutatóra kerül sor.

Egy háromkötetesre tervezett sorozat nyitó munkájáról van szó. Az Erdélyi jogászok. Jogászportrék erdélyi kötődésű jogtudósok, gyakorló jogászok életútját és pályaképét mutatja be a 19. századtól napjainkig.

A tervezett sorozat 1. kötete tizenöt jogász rövid élettörténetét mutatja be esszészerű szövegekben, melyet gazdag fényképanyag egészít ki. Ezek a történetek jelzik Erdély és az erdélyi jogászok rendkívüli sokszínűségét: a kötet szereplőinek egy része a hősiesség, szakmaiság példájával áll előttünk, és a nagy- vagy a mikrotörténelem egyértelműen „pozitív" alakjai közé sorolható. Ugyanakkor a könyv olyan szereplőket is felvonultat, akik sokkal összetettebb megítélést követelnek meg - tetteikben és életükben vitatható elemek is előfordulnak. Ilyenképpen a tizenöt jogász életpályája az erdélyi jogászi életutak tipológiája szempontjából is tanulságos.

A kötet többek között emléket állít a jogtudós Somló Bódognak, Moór Gyulának; az ügyvéd Fekete Andornak; a politikai karriert (is) megvalósító Paál Árpádnak és Mikó Imrének, a kisebbségi létben megoldásokat kereső Szász Pálnak; az üzleti életben is sikeres Farkas Mózesnek és Vékás Lajosnak; az egykori Bolyai Egyetem jogásztanárainak: Fekete Györgynek és Lupán Ernőnek; illetve azoknak a jogvégzetteknek is, akikre ma már elsősorban nem jogászként emlékszünk: Karácsony Benőnek, Bánffy Miklósnak.

A sorozat terveink szerint 2021-ben és 2022-ben egy-egy újabb kötettel bővül.

Csatlakozási link (a konferencia idején aktív): https://meet.google.com/wkj-yiri-gvt.

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro