Magyar · Română · English

Főoldal / Konferenciák, rendezvények /

Kárpát-medencei Magyar Ügyvédek Találkozója

Kolozsvár, 2019. október 10-12

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Ügyvédek Kolozsvári Találkozójára, amelyre 2019. október 10-12. között kerül sor. A részvétel ingyenes és a szálloda költségeit, valamint a programban szereplő étkezéseket a szervezők biztosítják, viszont a részvétel helyszín és a szálloda korlátozott fogadóképessége miatt előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékát kérjük, hogy 2019. október 4. napjáig jelezze a forumiurisegyesulet@gmail.com e-mail címen. A regisztrációról visszaigazolást küldünk. Résztvevők: kárpát-medencei magyar ügyvédek, a Collegium Iuridicum szakkollégistái.

Helyszínek: Hotel Paradis ****, Kolozsvár, Ciocarliei (Pacsirta) u. 47, Sapientia EMTE, Kolozsvár, Calea Turzii (Tordai út) 4

PROGRAM

2019. október 10, csütörtök (Hotel Paradis)

20.00 Megnyitó

  • Csáky Csongor elnök, Rákóczi Szövetség
  • Kokoly Zsolt elnök, Forum Iuris Egyesület
Vacsora

2019. október 11, péntek (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Hunyadi Mátyás terem, Kolozsvár, Tordai út 4)

10.00-12.30

  • Dr. Klenanc Miklós ügyvéd: Ipar 4.0 - felelősségi kérdések a mesterséges intelligenciával kapcsolatban
  • Dr. Kokoly Zsolt, egyetemi adjunktus (Sapientia EMTE): A jogi oktatás története Erdélyben
  • Dr. Székely János, egyetemi ajunktus (Sapientia EMTE): Az ügyvédi hivatásrend szabályozása Romániában

12.30-14.00 Állófogadás (ebéd) a helyszínen

14.30-16.00

  • Dr. Tóth M. Gábor elnök (Budapesti Ügyvédi Kamara) előadása: Az ügyvédi hivatás kihívásai
  • Dr. Menyhárd Attila, egyetemi tanár (ELTE ÁJK): Változások és tendenciák a magyar társasági jogi szabályozásban
  • Dr. Veress Emőd, egyetemi tanár (Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet/Sapientia EMTE): A román társasági jog reformja. Közelmúlt és közeljövő

16.00-17.00 A legjobb ember - átok, panasz, zsoltár és ének. Zenés Ady-fantázia Reinitz Béla, Bretán Miklós és Eisikovits Mihály dalaival. Laczkó Vass Róbert színművész és Nagy Gergő zongoraművész előadóestje.

Bolond hangszer, sír, nyerít és búg - ez a fekete zongora Ady Endre szerint. A "körülrajongott és gyűlölt, magasztalt és ócsárolt Ady" - ahogy Lám Béla, Boncza Bertuka jegyese tömören jellemezte riválisát, szoros kapcsolatban állt a zenével. Megtanult kottát olvasni, dalszerzők tartoztak a baráti körébe, kuplék és kabarédalok szövegeit írta névtelenül, amelyeket később összetépett. Barátaival - főként Reinitz Bélával, az Ady-versek első megzenésítőjével - sokat muzsikáltatott magának a mulatókban. Több, mint ötven zenével kapcsolatos címet ismerünk az életművében, Csáth Géza szerint az Ady-versek szinte "kívánják a muzsikát és izgatják a zeneszerzőt", mégis zavarba ejtő, milyen sokan vállalkoztak a nemes feladatra, köztük olyan óriások, mint Bartók vagy Kodály. Reinitz Béla sanzonszerű dalai valahogy nem lopták be magukat a zenekritikusok szívébe, pedig Reinitz ismerte Ady beszéd- és előadásmódját, ezért dalaiba a költő hanglejtését komponálta bele. Nem véletlen, hogy az ő műveit maga Ady igazolta vissza: "Ezek az Ady-dalok valóban annak az Adynak a továbbnyirkált, továbbvitt, továbbsírt versei, aki e verseket élete megrontóinak tartja." Nem tudjuk, hogyan vélekedett volna Eisikovits Mihály (Max Eisikovits) vagy Bretan Miklós (Nicolae Bretan) dalainak hallatán, őket azonban kolozsváriságuk okán szeretnénk az Ady-dalok szerzői minőségében bemutatni.

Néhány közismertebb dal mellett méltánytalanul ritkán, és meglehet, ezidáig talán sosem hallott Ady-dalok is megszólalnak A legjobb ember című zenés Ady-fantáziánkban. Előadóestünk létrejöttében, melyet a 8. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként 2017-ben mutattunk be, Imre Zoltán, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum volt igazgatója, a kolozsvári Eisikovits-család, valamint dr. Lucian Nastasă-Kovács és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum néhány munkatársa is önzetlen segítséget nyújtott.

19.00 Vacsora (Bistro 1568, Kolozsvár, 1989 december 21-e út, 14. szám)

2019. október 12. szombat (Hotel Paradis)

10.00-11.30

  • Zsarnóci Csaba főosztályvezető (OTP Bank): Együttműködés kihívásai vállalatvezetők és ügyvédek között
  • Dr. Tamási Zsolt ügyvéd (Budapest Bank): Együttműködés kihívásai vállalatvezetők és ügyvédek között

11.30-12.30 Kerekasztal-beszélgetés

Hazautazás

Szervezők: Collegium Iuridicum Jogász Szakkollégium, Forum Iuris Egyesület, Rákóczi Szövetség, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézete.

 

 

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro