Magyar · Română · English

Főoldal / Konferenciák, rendezvények /

Dr. Tárnok Balázs előadása: Az Európai Unió kisebbségvédelmi mechanizmusai

Helyszín: Sapientia EMTE Jogtudományi Intézet, A402 terem

Időpont: 2016. november 22. 16,00 óra

A felvidéki származású Dr. Tárnok Balázs az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának munkatársa, a PPKE PhD-hallgatója. Kutatási területe az európai polgári kezdeményezés és a hagyományos nemzeti kisebbségek ebben rejlő lehetőségei. Eddigi publikációi a nemzeti kisebbségek meghatározására, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésére, és a Minority SafePack kezdeményezésre terjedtek ki. 2015-től a Hungarian Yearbook of International Law and European Law c. kiadvány munkatársa.

Az előadás két nagyobb részből tevődik össze, melynek első részében az Európai Unió kisebbségvédelmi mechanizmusa kerül bemutatásra. Bár az Unió közismerten nem rendelkezik hatáskörrel a nemzeti kisebbségek védelmére, tekintettel a kérdés rendkívül érzékeny tagállami jellegére, egyes jogi eszközöket fel lehet hívni a nemzeti kisebbségek jogainak és érdekeinek megóvása érdekében. Az előadás során bemutatjuk az unió közvetett kisebbségvédelmi rendszerét, különös figyelmet szentelve a nyelvi jogok érvényesülésének. A szlovák nyelvhasználati jogi szabályozás szemléltetésével térünk ki az uniós védelem és a tagállami szabályozás ellentmondásaira.

 

A második részben az európai polgári kezdeményezés intézményét mutatjuk be. Kiemeljük az intézmény eddigi működésének hatékonyságát, szabályozási hiányosságait és működési ellentmondásait. Különös figyelmet szentelünk a két erdélyi vonatkozású polgári kezdeményezésnek. A Székely Nemzeti Tanács kohéziós politikát érintő polgári kezdeményezésének bejegyzését a Bizottság elutasította. A kezdeményezők a döntést megtámadták az Európai Törvényszéken, amely 2016. május 10-én hozta meg ítéletét. Az előadás során ismertetjük a döntés fő megállapításait, valamint annak aggályos pontjait. A másik, nemzeti kisebbségek védelmét célzó, Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzését is hatásköri okokra hivatkozva utasította el a Bizottság. A kezdeményezők ebben az esetben is a Törvényszék előtt indítottak semmisségi eljárást, megtámadva a bizottsági határozatot. Az ügyben döntés még nem született, leghamarabb december második felére várható. Az előadás során bemutatjuk a peres felek lehetséges érveit, és megpróbálunk következtetéseket levonni az ítélet vonatkozásában. 

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro