Magyar · Română · English

Főoldal / Hallgatói élet /

1 hónapja

„Digitization. Economic and social impacts: challenges in labour rules and industrial relations”

Padovában jártak joghallgatóink az Erasmus BIP program keretében

Április első hetében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem joghallgatóinak egy csoportja (Hannah-Laura HowsonSzabó KrisztaSzabó Erzsébet-ZsófiaSzőcs Brigitta, Orsi IzoldaFarcadi Attila-DánielVeres-Kupán HunorMagyari Ágnes Beáta és Márton Janka) Olaszországba, Padova városába utaztak, ahol egy Erasmus BIP programban vettek részt francia (Université de Reims, Champagne-Ardenne), spanyol (Universidad Carlos III de Madrid), magyar (Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar) és olasz diáktársaikkal. A program munkajogi témakör köré szerveződött, pontosabban a digitalizáció kihívásit feszegette a munkaügyi szabályok és kapcsolatok terén: „Digitization. Economic and social impacts: challenges in labour rules and industrial relations”. A diákokat egyetemünk két oktatója, Dr. Vallasek Magdolna és Dr. Veress Emőd kísérte el.

A fizikai mobilitást egy öt héten át tartó, heti egy alkalommal sorra kerülő online találkozó előzte meg, ahol különböző csoportokban érdekes témákat vitattunk meg a különböző nemzetiségű diáktársainkkal. Ezzel lehetőségünk adódott arra, hogy már az utazást megelőzően ismerkedjünk egymással. Minden héten egy-egy érdekes előadás is elhangzott munkajogi témában. Többek között, Dr. Vallasek Magdolna, egyetemünk oktatója is tartott előadást a szakszervezetek működéséről, a kollektív tárgyalásoknak a platform munkások számára nyújtott lehetőségeiről. Mindemellett a második online találkozón vegyes nemzetiségű csapatokra osztottak bennünket a szervezők, amelyeknek az volt a célja, hogy egy adott témáról közösen készítsünk egy virtuális plakátot.

E plakátok bemutatásra kerültek a fizikai mobilitás programjának első napján Olaszországban, a megnyitót követően. A legjobb bemutató díjazásban is részesült, és ezt a díjat Farcadi Attila-Dániel csoportja nyerte el. Majd az első napot volt szerencsénk azzal zárni, hogy meglátogathattuk Padova régi egyetemi épületét, a Palazzo Bo-t. A Padovai Egyetem nagy múltra tekint vissza, hiszen az 1222-ben alapított egyetem Olaszország második, és a világ ötödik legrégebbi máig fennmaradt egyeteme.

A második nap Padovában egy előadással kezdődött, majd a délután középpontjában a különböző nemzeti szabályozások bemutatása volt a platformmunkákat illetően. Romániában és Magyarországon még ez a típusú munka nem igazán van szabályozva, ezért mi és a magyar társaink a távmunka szabályozásáról, valamint a munka és magánélet egyensúlyának megvalósulásáról tartottunk egy rövid ismertetőt. Csapatunkból Farcadi Attila-Dániel és Veres-Kupán Hunor vállalta a szószóló szerepét.

Míg a harmadik nap szintén előadásokra került sor, negyedik nap ellátogattunk közösen Velencébe, ahol az Università Iuav di Venezia vendégeiként a munkavégzési formáknak és azok szabályozásának az építészetre, városrendezésre való hatásáról hallottunk pár izgalmas előadás, majd egy workshop-on vettünk részt, amelyet közös hajókázás és városnézés követett.

Az utolsó nap a munkaügyi bíráskodás témakörét járta körül, majd a programot egy közös ebéddel zártuk Padova egyik legszebb éttermében.

A program során tehát számos érdekes és hasznos kurzuson vettünk részt, melyeket elismert olasz jogászprofesszorok tartottak. Az Olaszországban töltött egy hét alatt és az azt megelőző online találkozók során sokat fejlődtünk, megismerhettük a munkajog más országbeli sajátosságait, amellyel bővíthettük jogi tudásunkat és új kapcsolatokat építethettünk ki a világ minden tájáról.

Összességében egy nagyon hasznos, élménydús és felemelő élményben volt részünk a program résztvevőiként.

*A beszámolót Szőcs Brigitta IV. éves joghallgató írta.

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro