Magyar · Română · English

Főoldal / Hallgatói élet /

2 hónapja

Beszámoló a „German, Hungarian and Romanian Private, Commercial, and Company Law in Comparison” című Erasmus BIP program fizikai mobilitásáról

A Miskolci Egyetem, a Justus-Liebig-Universität Gießen, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjainak közös szemináriuma

Miskolci Egyetem, a Justus-Liebig-Universität Gießen, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjai egy egyhetes szemináriumon vettek részt, amely a „German, Hungarian and Romanian Private, Commercial, and Company Law in Comparison” címet viselte. A szemináriumra az Erasmus+ BIP program keretében került sor. A programon 10 hazai hallgató, valamint 6 hazai tréner és oktató mellett, 16 németországi és 6 miskolci hallgató, illetve 2 németországi és 1 miskolci tanár vett részt.

A fizikai mobilitás időszakát megelőzően a hallgatóknak, vegyes csapatokban kellett, megadott tárgykörben kutatniuk. A kutatási folyamat elengedhetetlen része volt a tematikák ismertetése és a csapatok összeállítása. Összesen 14 tárgykör került kiosztásra, többségben két- illetve háromfős csapatok számára. A kutatócsoportok sokszínűsége, illetve a különböző jogrendszerek megismerése tette igazán érdekfeszítővé a folyamatot. Az együttműködés során minden résztvevő hasznos tapasztalatokra tett szert, nehézséget a jogi terminológia angol nyelven történő és kellőképpen kimerítő, precíz használata okozhatta. Ennek ellenére a csoportokon belüli szakmai diskurzusokra sor került és színvonalas tanulmányok születtek. A kész dolgozatok bemutatására Kolozsváron került sor, ahol a hallgatók ismertethették a több héten át zajló kutatások eredményeit és az így született következtetéseket.

A keddi napot tehát egy hivatalos program megnyitó beszéddel indítottuk, majd azt követően kezdetét vették a szakmai előadások.

Elsőként Szőcs Brigittának és német csapattársának volt lehetősége bemutatni a hallgatóság számára a társasági típusokat és azok rövid történeti fejlődését (Types of companies in the respective country with a brief historical overview). Őket követte Szabó Kriszta és Nico Kliemann a társasági típusok jogképességének tematikájával (Legal capacity of the company types). Harmadikként Szabó Erzsébet-Zsófia és csapata adott elő az egyes társasági típusok képviseletéről (Representation in corporations). Halászy Tamás és társai tartották a nap záró előadását, amelyben a felelősség kérdéskörét boncolgatták (Liability in partnerships). Az egyes előadások után a hallgatóságnak lehetősége nyílt választ kapni felmerülő kérdéseire, ezáltal alaposabban és részletesebben megértve az adott jogrendszerben működő társasági formákat.

A szakmai program a következő napokon is folyatódott, hallhattuk Orsi Izolda és csapata végrehajtó szervek felelősségére vonatkozó figyelemfelkeltő előadását (Liability of the executive organs). Ezt követően Farcádi Attila-Dániel és kollegája, a német jogrendszerben erőteljesebben jelen levő munkavállalói részvétel tematikáját dolgozta fel a részvénytársaságok esetében (Co-determination in the stock corporation). Petri Anna és kutatótársai mutatták be a román, magyar és német jogrendszer alapján a részvények típusait (Typology of shares).

A következőkben még több értékes információt tudhattunk meg a családi vállalkozásokról, azok családi jellegének megőrzéséről Torjai Gergő Zoltán és csapatának köszönhetően (Maintaining the family character of family companies - possible legal tools). Egy színvonalas előadásban volt részünk Kulcsár Izabella és társának jóvoltából, előadásuk a generációváltás szabályozásának kérdését járta körül a családi vállalkozásokban (Directing generation-change in family companies). A szakmai tevékenységet Veres-Kupán Hunor és kollégái zárták a fizetésképtelen társaság ügyvezető szerveinek felelősségére vonatkozó támájukkal (Liability of the executive organs of an insolvent company).

Az esemény hátralevő részében sor került egy kolozsvári városnézésre, ahol az idegenvezető bemutatta a város legmeghatározóbb pontjait, kezdve a Karolina térrel. Megtudhattuk, hogy a Mátyás király szülőháza elsősorban gótikus stílusú, de reneszánsz jegyek is felfedezhetőek. Utunk a több mint 100 éven át épülő Szent Mihály templomhoz vezetett, majd a Mátyás szoborhoz, végül pedig a farkas utcai Kolozsvári-Belvárosi református templomot látogattuk meg.

A szakmai program végén ellátogattunk néhány jellegzetességhez, többek között a tordai sóbányához is, ahol lehetőségünk nyílt szabadidős tevékenységet folytatni a föld mélyén, az itt található föld alatti tónak köszönhetően pedig kipróbálhattuk a csónakázást is. Kirándulásunk helyszínéül szolgált a szászvidék is (Nagyszeben, Segesvár). Nagyszeben városát volt alkalmunk idegenvezetővel megismerni, így közösen felfedeztük a Hazugságok hídját, a Nagyteret, Kisteret, illetve a XIV. századi Evangélikus templomot, amelynek tornyából csodálhattuk meg a vidéket.

Összességében egy felejthetetlen élményben volt részünk, hiszen megismerhettük a román jogrendszer mellett a magyar, illetve német szabályozást is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy úgy szakmai, mint baráti kapcsolatokat sikerült kialakítani a program során. Az ilyen lehetőségek kihasználását ajánlom mindenkinek, hiszen egy életre szóló élménnyel gazdagodhatunk!

A beszámolót Szabó Kriszta írta.

(forrás: https://kv.sapientia.ro/hu/hirek)

 

© 2011 Jog Szak, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

Készítette a Weblap.ro