Magyar · Română · English

Pagina principală / Viaţa ştiinţifică /

acum 11 ani

Prof. univ. dr. Ernest Lupan a decedat

Universitatea Sapientia - Departamentul de Științe Juridice din Cluj-Napoca anunță cu profundă durere încetarea din viață a d-lui prof. univ. dr. Ernest Lupan.

Discursul conf. univ. dr. Emőd Veress

Îndurerată Adunare!

Am venit aici profund întristați și neconsolați, să aducem și în numele profesorilor și studenților Universității Sapientia un ultim omagiu lui Ernest Lupan. Profesorul universitar Ernest Lupan, după mai mult de 40 de cărți și mai mult de 150 de articole științifice publicate, nu mai lucrează pe noi proiecte. Anul trecut a mai publicat cărți, despre partea generală a dreptului civil și despre persoanele, în concepția noului Cod civil. Domnul profesor a activat și în perioade foarte grele, dar și-a îndeplinit întotdeauna sarcinile cu omenie. A fost un profesor cu reguli stricte, dar cu vocația de a face bine. Viața lui a fost completă. Anul trecut am reușit să publicăm un volum în onoarea și cinstea domnului profesor, intitulat Assentio mentium, iar prezentarea cărții a fost o întâlnire înălțătoare.

Ernest Lupan a fost un susținător al facultății noastre. A înființat o fundație, care îi poartă numele, pentru sprijinirea financiară în primul rând a studenților talentați, dar și pentru susținerea activității de cercetare în domeniul științelor juridice.

După absolvirea facultății, domnul profesor a fost trimis la Moscova la studii doctorale ca bursier. Cu un coleg, a ieșit din tren în gara din Kiev, care, se spunea, este o clădire de o frumusețe excepțională. Au admirat clădirea gării, dar între timp trenul lor a plecat. Au rămas singuri în gară. Bagajele lor în tren. Încă nu au vorbit nici limba. Au contactat securitatea gării. După unele dificultăți, au explicat ce s-a întâmplat, și cei doi viitori doctoranzi au fost trimiși cu un avion de dimensiuni mici direct la Moscova. În final, au ajuns acolo înaintea trenului.

Profesorul universitar Ernest Lupan iarăși a ajuns într-un loc îndepărtat. Mai devreme, decât alții, mai devreme, decât noi, care ne aflăm astăzi aici, dar care călătorim mai încet, cu trenul, în aceeași direcție. Dumnezeu să-l odihnească.

 

© 2011 Drept, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro